Coaching

Coachen is een persoonlijke en organisatie ontwikkelingsactiviteit en nadrukkelijk geen psychologische hulpverlening. Coaching gaat uit van de behoefte aan groei, ontwikkelen en beter willen presteren. Mensen of teams die gecoacht willen worden willen bijvoorbeeld optimaal functioneren en zijn op zoek naar een groter welzijn, plezier en geluk. Een coach biedt daarbij geen ‘kant-en-klare’ oplossingen en adviezen aan, maar zal in samenwerking met het individu of team reflecteren op de huidige situatie, op zoek naar de sterke en positieve aspecten die voor een completer en gelukkiger bestaan en beter functioneren kunnen zorgen. Binnen Conscius coaching wordt gekozen om vooral te werken met het co-actieve coaching model. Dat coach en cliënt actief met elkaar samenwerken is het belangrijkste in co-actief coaching. Een co-actieve coachingrelatie is een verbintenis tussen twee gelijken met het doel tegemoet te komen aan de behoeften van de cliënt.

De volgende vier pijlers vormen de basis van co-actief coachen:

  • de cliënt is van nature creatief, vindingrijk en compleet;
  • co-actief coachen richt zich op het hele leven van de cliënt;
  • de cliënt bepaalt de agenda;
  • de relatie is een verbintenis die door de coach en de cliënt wordt vormgegeven.

Mensen die voor de kant-en-klare oplossing gaan en zelf de verantwoordelijkheid niet willen nemen om in beweging te komen, zullen al snel merken dat het uiteindelijk resultaat niet duurzaam wordt behaald. Dit is waarom Conscius coaching daar niet in geloofd. Conscius coaching gaat ervan uit dat een traject hard werken is en tegelijkertijd met plezier en meer energie succesvol kan worden afgerond.

Mogelijke onderwerpen die binnen individuele- of teamcoaching een rol kunnen spelen:

Willen: Wat wilt u nu echt? Kijk kritisch naar u leven. Waarom doet u de dingen die u doet, maakt u de keuzes die u maakt? Verken uw wensen en stel ze centraal.

Kunnen Ga uit van uw capaciteiten, uw talenten. Zet op een rijtje waar u goed in bent en hoe u dat toe kunt passen om uw wensen te realiseren. Stel ook vast waar u nog tekortschiet.

Zelfbeeld Zonder een goed zelfbeeld komen ‘willen’ en ‘kunnen’ niet samen. Met jezelf voor de gek houden komt u misschien een tijdje weg, maar het keert zich uiteindelijk toch tegen u. Alleen met een eerlijke kijk op jezelf geeft u uzelf de ruimte om tot successen te komen.

Bij Conscius coaching draait het om het waarmaken van de juiste keuzes. U kunt echter pas aan de slag als u weet welke keuzes bij u passen. Wat maakt u nou echt gelukkig? Aan de hand van verschillende methodes maak ik u bewust van uw werkelijke drijfveren en maken we samen concrete stappen om die ook echt te realiseren. We blijven niet hangen in vage ideeën, maar handelen er ook werkelijk naar. Als u weet wat u wel wilt doen, weet u ook waar u geen energie meer in moet stoppen. En het leuke van het maken van bewuste keuzes is dat ze u nooit schaden, omdat u ook bewust voor de consequenties heeft gekozen.

Resultaat staat bij mij voorop. U moet weten dat ook ik pas tevreden ben als u uw doelen daadwerkelijk behaalt.

Voorbeelden van methoden die ik gebruik in mijn praktijk: co-actief coaching, DISCOVER, RET, Visualisatie, Provocatief coachen, wandel-coaching.

Conscius Coaching biedt individuele- en teamcoachtrajecten aan:

INDIVIDUEEL

KLANKBORD OF SPARRINGSPARTNER

TEAMS

DISCOVER Analyse

CONSCIUS Coaching jaarprogramma

Reageren is niet mogelijk